sk  |  en
Pondelok | 06.05.2024, 17:20 | meniny: Hermína; zajtra: Monika
  • | Medzinárodný deň bez diét

    Medzinárodný deň bez diét bol iniciovaný vo Veľkej Británii feministkou Mary Evans Youngovou a pripomína sa od roku 1992. Deň je oslavou tela, prijatie jeho tvarov a rozmanitostí. Cieľom je zvýšenie povedomia o nebezpečenstvách, ktoré spôsobujú poruchy príjmu potravy a zbavenie ľudí predsudkov a predstáv o dokonalom tele. Symbolom tohto dňa je modrá stuha.

Robert Fico: Vzdelanie je absolútna priorita

08.09.2005 | Robert Fico, predseda Smeru - Sociálnej demokracie

Akú úlohu vidíte vo vzdelaní v spoločnosti?
Pokiaľ ide o vzdelanie v spoločnosti, vidím v ňom základ celej krajiny. Považujem za obrovskú chybu, ak na Slovensko lákame investorov na lacnú pracovnú silu. Každý dobre vie, že kto zakladá komparatívnu výhodu na lacnej pracovnej sile, tak dlhodobo zakladá aj nízku životnú úroveň. Myslím si, že sme toho svedkami, pretože ak sem prichádzajú iba montážne činnosti v podobe zahraničných investícií, Slovensko je na chvoste krajín s najnižšími platmi. Vzdelanie je cesta ako sa cez toto preklenúť, vzdelanie je cesta ako ponúknuť zahraničným alebo domácim investorom pracovnú silu, ktorá je zručná nielen fyzicky, ale je schopná priniesť aj vedomosti. Takýto človek je podstatne lepšie zaplatený a je schopný urobiť viac ako ten, čo dáva výrobok do výroby. Základom ďalšieho posunu k vyšším mzdám je vzdelanie!

Keby ste sa stali v budúcnosti stali členmi vlády, aké kritéria by podľa Vás mal spĺňať minister školstva?
Pokiaľ ide o miesto ministra školstva, treba ho obsadiť človekom, ktorý má nielen pedagogické schopnosti a vyzná sa v prostredí, v ktorom učitelia pôsobia, musí to byť aj veľmi zdatný a silný manažér. Sme presvedčení, že ak by sme dali nabok ideologický nános, tak systém vzdelávania bol do roku 1989 podstatne lepší ako tento. Ak to mám porovnať na právnickom vzdelaní, keď porovnám absolventov teraz a pred 15 rokmi. Potrebujeme človeka, ktorý posunie veci ďalej, ale zdá sa, že iba hovoríme o priorite vzdelania a nedeje sa tak.

Aké kroky podnikne Smer v oblasti školstva ak sa dostane do vlády?
V prvom rade to bude dôraz na kvalitné štátne školstvo, ale v rešpektovaní súkromného a cirkevného školstva. Ak si niekto chce zaplatiť, tak by mal túto možnosť mať. Ale sú tu aj ľudia, ktorí nemajú na to, aby si zaplatili, tak tí budú skôr uprednostňovať štátne školstvo a tým treba ponúknuť školstvo v najvyššej kvalite. Pokiaľ ide o stredné školstvo, musí zodpovedať aj požiadavkám praxe. Čiže väčšie prepojenie na prax a to samozrejme platí aj pri vysokých školách. Pre mňa ako pre politika je najpodstatnejšie to, aby bolo bezplatné. A práve tá bezplatnosť nás oddeľuje od iného politického spektra.

Ako sa Vy dívate na prepojenie vzdelania a formovania osobnosti?
Sám som prešiel celým systémom vzdelania, jediné, čo som neabsolvoval boli jasle a škôlka, pretože sa o mňa starala stará mama. Ak je toto vzdelanie kvalitné, tak z neho vychádza človek, ktorý vstupuje do tohto sveta ako kvalitný človek bez konfliktov so zákonom. Prichádza človek, ktorý je vhodne zaradený do praxe a prináša pre tento štát úžitok. Vzdelanie je samozrejme absolútna priorita a tak sa budeme správať aj v prípade účasti vo vláde.

Kto je vo Vašom živote osobnosťou? Stretli ste niekoho o kom by ste mohli povedať, tak toto je skutočná osobnosť?
Určite to nie sú moderátori súkromných televízií. Osobnosť sa neformuje iba vzdelaním. Máme tu ľudí, ktorí dosiahli veľa v profesionálnom živote. Pri mojich cestách sa stretávam s neuveriteľným množstvom ľudí, ktorí majú iba základné vzdelanie, ale pri rozhovore s nimi okamžite pocítite autoritu. To, že ten človek, keby mal možnosť sa vzdelať, alebo keby mal záujem, tak by určite viac formoval svoje okolie ako ho formuje teraz. Osobnosť nie je určovaná len vzdelaním. Je to aj prirodzená inteligencia, správanie a inými vlastnosťami. Je mi ľúto, že na Slovensku považujeme za osobnosti ľudí, ktorí by sa často nemali vôbec ukazovať alebo by mali sedieť vo väzení.

-Jaroslava Milčíková- | osobnosti.sk

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost